A xilit története

A nyírfacukor egy természetes szénhidrát, amely az emberi szervezetben és több zöldségben, gyümölcsben is megtalálható. Kémiai összetétele lényegesen különbözik más, a természetben szintén előforduló cukoralkoholétól (pl. szorbit). A xilit egyedülálló, öt szénatomos szerkezetének köszönhetően számos egészségügyi probléma megelőzésében és kiküszöbölésében kap ma már nagy szerepet.

Az 1890-es években német és francia kutatók nátrium-amalgám segítségével D-Xilozból állították elő. A szerves kémia tehát több, mint 100 éve ismeri a xilitet.

Az 1800-as évek elején, a Napóleon által elrendelt kontinentális zárlat következtében Franciaországban megpróbáltak nagy mennyiségben nyírfákból cukrot kivonni.
A fa nedvének csapolásával jutottak hozzá, amely eljárás igencsak kezdetleges volt.
A nyírfacukor előállításának technológiai  nehézségei miatt, az ipar számára könnyebben elérhető cukorrépából előállított cukor teret hódított magának, és vált Európában egyeduralkodóvá pár évtized alatt.

A kor technikai felkészületlensége és a kezdetleges eljárások miatt, csak kis mennyiségben és szirupos formában, magas szennyezettségi értékkel bíró xilitet sikerült előállítani.
A XX. század első felében a cukorrépából már könnyedén  kivonható cukor elérhetősége nem ösztönözte a tudományt a nyírfacukor egyszerűbb gyártási módjának keresésére.
Az 1930-as években végül mégis sikerült polarográfiás tisztaságú xylitolt alkotni, bár a nagy mennyiségű és nagy tisztaságú ipari gyártásnak még nem jött el az ideje.

Az 1939-1940-es Téli háború (szovjet-finn háború) Finnországot a Harmadik birodalom karjai közé taszította. A finneknél a több éven át tartó világháborús részvétel miatt, többek között cukorhiány is keletkezett. Nehezen vált beszerezhetővé a hagyományos cukor. Ez arra sarkallta őket, hogy megoldást találjanak ennek kiküszöbölésére.
A fejlett faipari kultúrával rendelkező országnak természetesen a kiutat a facukor jelentette.
Bár még nem stabil formájú, de a már kristályos szerkezetű nyírfacukor előállítása így a második világháború idejére tehető.

A xilit biológiai jótékony hatásai az emberi szervezetre, sokáig ismeretlenek voltak a tudósok számára. Hosszú évtizedekig tartó mellőzöttsége tehát nem csak a cukorrépából való cukorgyártással szembeni, bonyolultabb és magasabb élelmiszeripari kultúrát igénylő gyártása miatt volt.

A II. világháborús kényszerpálya következtében több országban is előtérbe került a xilit, és rohamos fejlődésbe kezdett a felhasználása, kiváltképp az egészségügy területén.
Komolyabb kutatások vették kezdetét Finnországon kívül a Szovjetunióban, Németországban és Japánban is.
Rájöttek, hogy a nyírfacukor nem vált ki inzulin választ, mivel a szervezet nagyon lassan dolgozza fel, így nem emelkedik az inzulin szint. A japán egészségügy hamar el is kezdte alkalmazni a diabeteszes kómába került betegek felébresztésére.

A II. világháború után, az olcsóbban előállítható cukorrépából készülő cukor visszafoglalta helyét az iparban. Bár a finnek ekkorra már kifejlesztettek egy módszert, aminek segítségével már gazdaságosabbá vált a xilit kisüzemi gyártása, ideiglenesen mégis félretették az ügyet.

A nyírfacukor számára az áttörést az 1970-es évek hozták meg.
Az ekkori számos klinikai tanulmánynak köszönhetően, fény derült a xilit fogakra gyakorolt jótékony hatására is.
1975-ben Finnországban került sor elsőként a nagyüzemi gyártásra, melyhez pár hónappal később csatlakozott egy svájci cég (F. Hoffmann-La Roche).
Ekkor már több országban (Németország, Olaszország, Szovjetunió, Kína, Japán stb.) használták a nyírfacukrot édesítőszerként diabeteszes betegek étrendjénél, valamint infúziós terápiáknál, de ezekben az országokban a mindennapokban még nem kapott nagy szerepet.
Finnországban (és ugyanebben az évben Amerikában is) már a nagyüzemi gyártás első évében elkezdték az első xilit tartalmú rágógumik terjesztését a piacon.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Mint minden weboldal, oldalunk is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információk: További információk

Cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Ez a szabályzat Lechner és Zentai Kft. (1026 Budapest, Törökvész lejtő 24., Adószám: 10392115-2-41) által működtetett Nature Cookta weboldal cookie-jaira vonatkozik, mely 2011. augusztus 3-án hatályba lépett, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény és a módosított, 2002/58/EC uniós irányelv alapján készült.

Mi is az a cookie (süti) ?

Egy olyan információcsomagot jelent, mely számokat és betűket tartalmaz, s a Felhasználó számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb, az internetezést elősegítő eszközén tárolódik. A cookie-k nem tartalmaznak futtatható vírusokat és állományokat, a Felhasználó azonosítására nem képesek, nem férnek hozzá merevlemezeinek adataihoz.
A személyre szabott kiszolgálás érdekében az internetező segítségére vannak, hogy kellemesebb felhasználói élményt nyújtsanak, statisztikai célokat szolgáljanak valamint javítsák a weboldal használatának minőségét.

A cookiek használata

Alkalmazásukkal kényelmesebbé és gyorsabbá tehetjük az oldal használatát, azonban a cookiek engedélyezése, elfogadása nem kötelező. Mivel a böngésző és nem a szolgáltató hozza létre a sütiket, így a Felhasználó saját böngészőjében van lehetősége beállításukra, letiltásukra. Vegye figyelembe, hogyha a Nature Cookta sütijeit letiltja, bizonyos funkciók nem fognak megfelelően működni, a Lechner és Zentai Kft. weboldala nem tudja garantálni a honlap teljes körű használatát. Beállításukkal, letiltásukkal kapcsolatos információkat a Felhasználó keresse böngészője ,,súgójában”.

Az oldalon használt cookie-król (sütikről)

Érvényességüket és származásukat tekintve a Nature Cookta weboldala a következő cookie-kat használja:
Ideiglenes, úgynevezett session cookie-k
Ezek a sütik automatikusan törlődnek. Elengedhetetlenek ahhoz, hogy a weboldal bizonyos funkciói és alkalmazásai megfelelően tudjanak működni. A Felhasználó aktuális munkamenetére korlátozódnak, céljuk pedig az, hogy megakadályozzák az adatvesztést.

Mentett cookie-k

Az állandó cookie-k a Felhasználó számítógépének merevlemezén tárolódnak, azonban meghatározott határidők lejárta előtt törölhetőek. Időtartamuk attól függ, hogy a Felhasználó internetes böngészőjében milyen beállításokat alkalmazott. A weboldal így név nélkül marketing- és optimalizálási adatokat tud gyűjteni, hogy a lényeges információk célzottabban juthassanak el a felhasználókhoz. Belső és külső cookie-k Az éppen megtekintett webhelyről származó vagy arra érkezett cookie az úgynevezett belső cookie. Olyan adatok tárolására használják, melyeket a Felhasználó a weboldalra történő látogatásakor végzett. Az oldalon regisztrált felhasználóknál be- és kijelentkezésnél azonosításra szolgáló, belső sütiket alkalmaz.
A külső cookie-k forrása külső szolgáltató által a Nature Cookta oldalba befűzött kód. Az Adwords és az egyéb külső sütik (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest stb) segítik a Felhasználó webhelyhasználati szokásait feltérképezni, és elősegítik a hirdetési vagy marketingcélok eredményesebb kidolgozását. Ha a Felhasználó ezekre a szolgáltatásokra bejelentkezett, akkor a cookie-k segítségével regisztrálják látogatását honlapunkon.
A Lechner és Zentai Kft. által használt statisztikai eszköz a Google Analytics. Ezek a cookie-k (sütik) elemzési, külső cookie-k. Adatokat gyűjtenek annak érdekében, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt. A következő linken lehetősége van a Google Analytics sütijeiről részletesebben tájékozódni: https://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

További információ a cookie-król

A cookie-k a Nature Cookta oldalra látogatóknak megkönnyítik a honlap használatát, valamint a weboldal üzemeltetője részére működésének ellenőrzését is biztosítják. Az oldalon nyújtott szolgáltatások zavartalan és optimális színvonalú működését teszik lehetővé a visszaélések megakadályozásával. A Felhasználó cookie-k, sütik használatáról a weboldal Rólunk menüjének elérhetőségein további információkat kaphat.

Bezár