Mi különbözteti meg a xilitet a többi édesítőszertől?

Az étrendünkben található szénhidrátok nagy része hat szénatomos monoszacharidokból áll, mint például a fruktóz és a glükóz. Ezek összekapcsolódhatnak és sokszorozódhatnak. A streptococcus baktériumok ezeket használják fel táplálékforrásként. Hulladékká alakítják, ami plakkos filmréteget képez, ami végül a fog szuvasodásához vezethet. Ezzel szemben a xilit (Xukor) az öt szénatomos szerkezetével nagyon stabil, és nem kapcsolódik össze egyéb cukrokkal.

A streptococcus baktériumoknak sem biztosít megfelelő táptalajt. A nyírfacukor megakadályozza a streptococcus káros hatásait és kialakítja ellene a védelmet. Amikor a streptococcus baktériumok bejutnak egy sejtbe, a xilit az anyagcsere segítségével beavatkozik, és a cukor helyett fehérjéhez köti. Ezt a kötést nem lehet felbontani, és a fehérje nem tud kijutni, hogy több glükózt hozzon a sejtbe, mint ahogy a cukor tenné.  Mivel a baktériumok meg vannak kötve, nem tudnak ragadós, sejten kívüli polyszacharidokat létrehozni, ami összekötné őket. Ennek eredményeképpen kevesebb plakk képződik, és a szuvasodást okozó baktériumok nem tudnak a foghoz tapadni. Ez a folyamat csökkenti a streptococcus baktériumok számát, és ezáltal a szájban csökken a savképződés is.

Amennyiben egy termék címkéjén nem a xilit áll első helyen a felhasznált anyagok listáján, az áru nagy valószínűséggel szorbitolt, manitolt, és esetleg aszpartamot is tartalmaz. Ezeket a cukrokat a streptotcoccus baktérium táptalajként használja. Nem lehet ugyanúgy profitálni a nyírfacukor előnyös tulajdonságaiból akkor, ha nem 100%-ban xilitet tartalmaz. A xylitolnak kell az elsődleges összetevőnek lennie a címkén ahhoz, hogy a streptococcus baktériumok ellen a leghatékonyabb védelmet biztosítsuk.

Reményeim szerint mindenki ráébred, hogy miért kell naponta használni a xilitet és hogy miért kell ezt az információt átadni a családtagjainknak, barátainknak és a pácienseinknek.

1988-ban a Finn Fogorvosok Szövetsége (Finnish Dental Association) hivatalosan is jóváhagyta a xilit használatát. A Svéd Fogorvosok Szövetsége (The Swedish Dental Association) a következő évben csatlakozott, majd 1990-ben a britek is. 2008-ban az Arizonai, Hawaii-i Kentucky Fogászasszisztens Szövetség is csatlakozott, és jóváhagyta a xilitet  A sok megelőző és terápiás hatása miatt 2010-ben California a negyedik államként lett a nyírfacukor szószólója. 2010 augusztus óta a széles néprétegekhez szóló kampányom következtében a Texas, Wisconsin, Florida, Pennsylvania, Nebraska, Nevada, New York és Maine állambeli Fogászasszisztens Szövetség is a xilitet javasolja megoldásként a már említett pozitív hatásai miatt. A többi államot is arra bíztatom, hogy csatlakozzon ezeknek a haladó célú szövetségeknek az elit csoportjához. Minden tagállamnak le kellene tennie a voksát a nyírfacukor mellett, és az USA egész területén elkötelezetten pártolnia kellene a fog- és szájbetegségek prevencióját. A xilit természetes, biztonságos és hatékony. A pácienseink számára az alapkezelés mellett extra juttatásként biztosítjuk. Amint a páciens megérti a xilit megelőző és terápiás előnyeit, ő maga fog olyan termékeket keresni, amik 100%-ban nyírfacukrot tartalmaznak. Ez az, amiben segíteni is lehet, áthidalni a tátongó szakadékot a fogászati rendelő és az egészséges ételeket árusító boltok között, ahol az emberek vásárolhatnak.

A nyírfacukor megelőző és terápiás hatásai

  • A plakk kialakulásának a csökkentésével segít megelőzni a fogszuvasodást
  • Meggátolja azoknak a savaknak a kialakulását, amik kivonják a fogzománcban lévő ásványokat
  • Megállítja a savat képező baktériumok szaporodását
  • Csökkenti az ínygyulladást
  • A glikémiás indexe 7, ami nem váltja ki a szervet inzulinreakcióját
  • 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor
  • A pH szint emelésével lúgosít

Susan Clark,
RDH, orvostanár,  az “Exploring Dental Hygiene: Finding the Hidden Rewards,” (A szájhigiánia kutatása: a rejtett értékek)szerzője és előadója. Akítvan részt vesz a Tri-County Dental Hygienists’ Society (Három Megye Fogászasszisztenseinek a Szövetsége) munkájában elnökként, és California Dental Association Cal-Hy Pac szövetségben.
A weboldala: www.sgclark.net

Author: admin

Share This Post On

2 hozzászólás

  1. Most hogy is aééunk a cukrokkal? mi a jo es mi nem a jo? Stivia vagy Xilitol? mi az igazi igazsag a cukorbetegsegben szenvedoknek es mivel edesitsuk eteleinket? na most ez egy nagy dillema es mi az egeszseges valojaban, mert mar kiderult a nagy tudosok koreben , hogy a cukor egy egeszsegtelen edesito alakoto elem.Kerem szives valaszukat egy inzulinos betegnek az oszinte kerdesere es termeszetesen a valosagot szeretnem hallani ez ugyben.En jelkenleg fruktozzal edesitem az “eletemet”vagy Stiviaval ami szinten termeszetes noveny.Azt is megkerdeznem , hogy az Aspirin osszetevojeben szerepel a Xilotol vagy a Stivia is?? amivel oiszze allitjak a tabletata??
    Tisztelettel Annamaria

    • Kedves Annamária! A jelenlegi tudásunk szerint a fruktóz, nem megfelelő édesítő a cukorbetegek számára (több vizsgálat alapján). A stevia, mivel null kalóriás és természetes jó lenne, 2 probléma van vele csupán. A mellékíze, illetve hogy jelenleg nem engedélyezett édesítőszer Magyarországon, így csak kozmetikumként árulható.
      A Xilit (Xukor) és az Eritrit (Xukor Zéró) alacsony, illetve 0-ás glikémiás indexe miatt fogyasztható cukorbetegknek is. A xilit ugyan tartalmaz kalóriát, így be szokták számolni a napi szénhidrát fogyasztásba.
      Arra figyeljünk hogy a piacon kapható Xilit termékek nem mindegyike 100%-osan természetes, illetve származási helye nem feltüntetett.
      A xylitolt a gyógyszeripar is használja, főleg gyermekvitaminokhoz és fogkrémekhez, mivel segít megelőzni a fogszúvasodást.

Submit a Comment

Mint minden weboldal, oldalunk is használ sütiket (cookie-kat), hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. Részletes információk: További információk

Cookie-k (sütik) használatának szabályzata

Ez a szabályzat Lechner és Zentai Kft. (1026 Budapest, Törökvész lejtő 24., Adószám: 10392115-2-41) által működtetett Nature Cookta weboldal cookie-jaira vonatkozik, mely 2011. augusztus 3-án hatályba lépett, az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény és a módosított, 2002/58/EC uniós irányelv alapján készült.

Mi is az a cookie (süti) ?

Egy olyan információcsomagot jelent, mely számokat és betűket tartalmaz, s a Felhasználó számítógépén, mobiltelefonján vagy egyéb, az internetezést elősegítő eszközén tárolódik. A cookie-k nem tartalmaznak futtatható vírusokat és állományokat, a Felhasználó azonosítására nem képesek, nem férnek hozzá merevlemezeinek adataihoz.
A személyre szabott kiszolgálás érdekében az internetező segítségére vannak, hogy kellemesebb felhasználói élményt nyújtsanak, statisztikai célokat szolgáljanak valamint javítsák a weboldal használatának minőségét.

A cookiek használata

Alkalmazásukkal kényelmesebbé és gyorsabbá tehetjük az oldal használatát, azonban a cookiek engedélyezése, elfogadása nem kötelező. Mivel a böngésző és nem a szolgáltató hozza létre a sütiket, így a Felhasználó saját böngészőjében van lehetősége beállításukra, letiltásukra. Vegye figyelembe, hogyha a Nature Cookta sütijeit letiltja, bizonyos funkciók nem fognak megfelelően működni, a Lechner és Zentai Kft. weboldala nem tudja garantálni a honlap teljes körű használatát. Beállításukkal, letiltásukkal kapcsolatos információkat a Felhasználó keresse böngészője ,,súgójában”.

Az oldalon használt cookie-król (sütikről)

Érvényességüket és származásukat tekintve a Nature Cookta weboldala a következő cookie-kat használja:
Ideiglenes, úgynevezett session cookie-k
Ezek a sütik automatikusan törlődnek. Elengedhetetlenek ahhoz, hogy a weboldal bizonyos funkciói és alkalmazásai megfelelően tudjanak működni. A Felhasználó aktuális munkamenetére korlátozódnak, céljuk pedig az, hogy megakadályozzák az adatvesztést.

Mentett cookie-k

Az állandó cookie-k a Felhasználó számítógépének merevlemezén tárolódnak, azonban meghatározott határidők lejárta előtt törölhetőek. Időtartamuk attól függ, hogy a Felhasználó internetes böngészőjében milyen beállításokat alkalmazott. A weboldal így név nélkül marketing- és optimalizálási adatokat tud gyűjteni, hogy a lényeges információk célzottabban juthassanak el a felhasználókhoz. Belső és külső cookie-k Az éppen megtekintett webhelyről származó vagy arra érkezett cookie az úgynevezett belső cookie. Olyan adatok tárolására használják, melyeket a Felhasználó a weboldalra történő látogatásakor végzett. Az oldalon regisztrált felhasználóknál be- és kijelentkezésnél azonosításra szolgáló, belső sütiket alkalmaz.
A külső cookie-k forrása külső szolgáltató által a Nature Cookta oldalba befűzött kód. Az Adwords és az egyéb külső sütik (Facebook, Twitter, Google+, Pinterest stb) segítik a Felhasználó webhelyhasználati szokásait feltérképezni, és elősegítik a hirdetési vagy marketingcélok eredményesebb kidolgozását. Ha a Felhasználó ezekre a szolgáltatásokra bejelentkezett, akkor a cookie-k segítségével regisztrálják látogatását honlapunkon.
A Lechner és Zentai Kft. által használt statisztikai eszköz a Google Analytics. Ezek a cookie-k (sütik) elemzési, külső cookie-k. Adatokat gyűjtenek annak érdekében, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt. A következő linken lehetősége van a Google Analytics sütijeiről részletesebben tájékozódni: https://www.google.com/analytics/learn/privacy.html

További információ a cookie-król

A cookie-k a Nature Cookta oldalra látogatóknak megkönnyítik a honlap használatát, valamint a weboldal üzemeltetője részére működésének ellenőrzését is biztosítják. Az oldalon nyújtott szolgáltatások zavartalan és optimális színvonalú működését teszik lehetővé a visszaélések megakadályozásával. A Felhasználó cookie-k, sütik használatáról a weboldal Rólunk menüjének elérhetőségein további információkat kaphat.

Bezár